İftihar oldum ne demek ?

Sarp

New member
İftihar Oldum, Ne Demek? Bir Erkek ve Kadın Perspektifiyle Mizahi Bir Çözüm Arayışı!

Herkese selam forumdaşlar! Bugün, ne zaman bir arkadaşınız “İftihar oldum” dese, her birimizde bir tedirginlik uyanan o meşhur Türkçe ifadenin derinliklerine inmeye karar verdim. Bildiğiniz gibi, bazen hayat öyle tuhaf bir hal alır ki, biz de hepimiz çözüme odaklanmış şekilde, ama genellikle yanlış çözümlerle olaylara yaklaşırız. Hadi gelin, bu “iftihar oldum” meselesini bir bakalım, ama önce biraz eğlenelim!

Bu yazıyı yazarken, kadınlar ve erkeklerin yaklaşım farklarını göz önünde bulunduracağım. Erkeklerin çözüm odaklı, kadınların ise ilişki odaklı olduğunu hepimiz biliyoruz, değil mi? Ama bu sefer, mizahi bir bakış açısıyla iki farklı dünyanın nasıl birleştiğini görelim!

Erkeklerin Çözüm Odaklı Yaklaşımı: ‘Iftihar Oldum’ Dediğinizde…

Erkekler, genelde hayatın karmaşasına, “Bu işi nasıl hallederim?” diye yaklaşırlar. “İftihar oldum!” diye bir şey duyduğunda, ilk akıllarına gelen şey şu olur: “O zaman bu problem çözüldü demek!” Hadi gelin, erkeklerin ne kadar stratejik ve çözüm odaklı olduklarını bir hayal edelim.

Bir adam, arkadaşına “İftihar oldum!” dediğinde, o an kafasında canlanan ilk şey, aslında sorunu çözmeye yönelik bir adım atmak olacaktır. Yani, “Iftihar oldum, o zaman ne yapmalıyım?” diye düşünür. Örneğin, bir erkek “İftihar oldum!” dediğinde, çözümünü hemen uygulamaya koyar: Hemen bir eylem planı yapar, stratejik bir şekilde ilerler ve “Ne oldu? Iftihar oldum işte, daha ne olacak!” diye rahatlar.

Kadınlar ise durumu biraz daha farklı yorumlayabilirler. Onlar, duygusal bir bağ kurarak olaya yaklaşır ve olayın aslında çok daha derin bir anlam taşıdığına inanırlar.

Kadınların Empatik ve İlişki Odaklı Yaklaşımı: ‘Iftihar Oldum’ Dediğinizde…

Kadınlar ise durumu biraz daha empatik bir şekilde ele alır. “İftihar oldum” lafı, kadının aklında hemen bir soru işareti oluşturur: “Acaba bir hata mı yaptı?”, “Yaşadığı an neydi?”, “Kimsenin gönlünü kırmadı ya?”. Kadınlar, hemen duygusal bir analiz yapar. Onlar için, kelimeler her zaman yüzeydeki anlamdan çok daha derin ve ilişkisel bir bağ kurar.

Bir kadın, “İftihar oldum!” dediğinde, başkalarına olan etkisini sorgulamaya başlar. “İftihar oldum, ama acaba bu durum karşısında başkaları nasıl hissettiklerini düşünüyor?” diye kafasında kurar. Hemen etrafındaki insanlarla bağlantı kurar, empati yapar ve bir şekilde iletişimini sürdürür.

Mesela, bir kadın “İftihar oldum!” dediğinde, arkadaşına şöyle der: “Canım, bu laf gerçekten ne anlama geliyor? Sen ne hissettin?” Erkeklerin bir soruna çözüm bulma yaklaşımına karşın, kadınlar daha çok ilişkileri derinleştirir ve bağ kurmaya çalışırlar.

Tabii, erkekler de bazen durumu “hadi bu da geçer” yaklaşımıyla çözmeye çalışsalar da, kadınlar olayın insan boyutuna inerler. “İftihar oldum” demek bir şekilde kadınlar için, bir yolculuğa çıkmak gibidir. Ve bu yolculuk, genelde başkalarıyla olan ilişkileri keşfe çıkmaktır.

İftihar Oldum Ne Demek? Sadece Bir Cümle mi?

Şimdi, bu derinlemesine empatik ve çözüm odaklı analizleri bir kenara bırakıp soralım: “İftihar oldum” gerçekten sadece bir cümle mi? Bence bu laf, yılların kültürel mirasıyla şekillenmiş bir “statü” ifadesidir. Yani aslında “İftihar oldum!” demek, bir şekilde kişinin hayatındaki küçük ya da büyük başarıyı gururla paylaşmasıdır. Ama burada işin içine insan doğası, ego ve beklentiler de girer.

Bu cümleyi söylediklerinde, kişi bir ödüllendirme arayışında değildir aslında, sadece paylaşıma, kutlamaya, takdime ihtiyaç duyuyordur. Hatta bazen “İftihar oldum” demek, “Bugün biraz da olsa kendimi önemli hissetmek istiyorum!” demek olabilir.

Bunu bir erkek söylese, muhtemelen yüzünde “Hadi be, daha ne kadar övüleceğim ki!” ifadesi vardır. Kadınlar ise bu sözü duyduğunda, “Acaba içsel dünyasında neler oluyor?” diye düşünebilirler. Hani belki de, “Herkesin duyması gerek” demek istemektedir. Kim bilir?

Sonuçta, ‘İftihar Oldum’ Şu Demek: Gururlanmak, Paylaşmak ve Anlam Yaratmak!

Sonuç olarak, “İftihar oldum” ifadesi, herkesin kendine göre yorumlayacağı bir cümledir. Erkekler belki hemen çözüm arayışına girerken, kadınlar daha çok ilişkiyi ve anlamı odak alır. Birbirimizi tam olarak anlamak zor olabilir ama işin keyfi de burada işte!

O zaman, gelin hep birlikte yorumlarınızı bırakın! Kim ne düşünüyor? Erkekler bu konuyu nasıl çözüyor, kadınlar ne düşünüyor? “İftihar oldum” demek ne anlama geliyor? Yorumlarınızı bekliyorum, gelin biraz neşelenelim!