Tüm Rusları Ukrayna'dan sürmek gerçekçi değil (Haber)

vıcık

New member
Donald Trump'ın atanmış güvenlik danışmanı Mike Waltz, gelecekteki ABD başkanı ile Rusya lideri Vladimir Putin arasında Ukrayna savaşıyla ilgili bir toplantının hazırlanmakta olduğunu söyledi. ABC News'e verdiği röportajda Waltz, “önümüzdeki günler ve haftalarda” ilk telefon görüşmesini yapmayı beklediğini söyledi.

Cumhuriyetçi siyasetçi, o zamana kadar Trump ekibinin Ukrayna'nın “cepheyi istikrara kavuşturmak” için daha yoğun çabalar görmek istediğini vurguladı. “Gerçekten insan gücü sıkıntısı çekiyorlar, askere alınma yaşları 18 değil 26. Pek çok insanın bunun farkında olduğunu sanmıyorum. Yüzbinlerce yeni asker üretebilirler” dedi Waltz. “Ukraynalılar tüm dünyanın demokrasi için ayağa kalkmasını talep ediyorsa, onlar da demokrasi için ayağa kalkmalı” diye ekledi ve “kesinlikle cesurca savaştıklarını” ancak cephedeki personel sıkıntısı nedeniyle bir çıkış yoluna ihtiyaç duyulduğunu kabul etti.

Trump 20 Ocak'ta göreve başlayacak. Seçim kampanyası sırasında ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı yüksek düzeydeki askeri yardımı defalarca eleştirdi ve göreve geldikten sonra “24 saat içinde” Ukrayna'da barışı sağlayacağını duyurdu. Ancak geçtiğimiz Salı günü dış politika konularını ayrıntılı olarak anlattığı basın toplantısında kendisine sorulduğunda zaman ufku olarak “altı ay” verdi.

Waltz, Trump ekibinin ateşkesi barış müzakerelerini mümkün kılacak “olumlu bir ilk adım” olarak memnuniyetle karşılayacağını söyledi. “Herkes bunun diplomatik olarak sona erdirilmesi gerektiğini biliyor. Trump'ın güvenlik danışmanı adayı, 'Her Rus'u Ukrayna topraklarının her santimetresinden, hatta Kırım'dan sınır dışı edeceğiz' demenin gerçekçi olduğunu düşünmüyorum” diye ekledi. Trump da bu gerçeğin farkına vardı, tüm dünya da öyle.