Sigmar Gabriel silah şirketinde iş buluyor

vıcık

New member
SPD'nin eski federal başkanı Sigmar Gabriel (65), Almanya'nın en büyük silah şirketi Rheinmetall'in denetim kurulu üyesi olacak. Şirket, Düsseldorf'ta, denetim kurulunun eski Federal Ekonomi ve Dışişleri Bakanı'nı aday göstermeye karar verdiğini duyurdu. Genel kurulun bu atamayı mayıs ayında onaylaması bekleniyor; onayın muhtemel olduğu düşünülüyor. Gabriel ile birlikte Deutsche Bahn'ın eski teknik direktörü Sabina Jeschke de Rheinmetall denetim kuruluna geçecek.

Gabriel “şampiyon” Rheinmetall'in önemini vurguluyor

Gabriel, “Rheinmetall'in denetim kurulundaki üyeliğim, Almanya ve Avrupa'da güçlü ve verimli bir savunma sanayisi ihtiyacını proaktif bir şekilde karşılamaya bir katkı olarak görülmelidir” diye açıkladı. “Çocuklarımız ve torunlarımız ancak savaşın siyasi bir araç olarak geri dönüşü başarılı olmazsa barışçıl bir Avrupa'da büyüyebilecekler.”

Bunun için askeri güç tek ön şart değil ama olmazsa olmaz bir şart. “Bundeswehr savunma ve dolayısıyla savaş yeteneğine sahip hale getirilmeli ve NATO'nun Avrupa ayağı yeniden caydırıcılık yeteneğine sahip hale getirilmelidir.” Bu, diğer şeylerin yanı sıra, “Rheinmetall gibi güçlü bir ulusal ve Avrupalı şampiyon” gerektirir.

Gabriel'in hâlihazırda başka denetim kurulu görevleri de var

65 yaşındaki Gabriel'in uzun bir siyasi kariyeri var; 1999'dan 2003'e kadar Aşağı Saksonya Başbakanıydı. Rheinmetall'in en büyük üretim tesisi Unterlüß'te bulunmaktadır. 2019 yılı sonunda Federal Meclis'ten istifa etti. Zaten denetim kurullarında çalışma deneyimine sahip; 2020'den bu yana Deutsche Bank ve Siemens Energy'nin denetim kurullarında yer alıyor. Gabriel, Thyssenkrupp'un çelik yan kuruluşunun denetim kurulunda yönetim kurulunda oturuyordu ve yaz aylarında bir iç anlaşmazlığın ardından istifa etmişti.

Rheinmetall, Almanya'nın açık ara en büyük silah üreticisidir; yaklaşık 30.000 çalışanıyla grubun genel merkezi Düsseldorf'tadır. Büyüme trendi hızla yukarı doğru gidiyor, sipariş defterleri tıklım tıklım dolu. Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana Rheinmetall'in hisse fiyatı neredeyse altı kat arttı. Şirket, tanklar, askeri kamyonlar, uçaksavar silahları, toplar, insansız hava araçları ve mühimmat üretiyor.