Çelişkili Tutum Nedir ?

Umut

New member
Çelişkili Tutum Nedir?

Çelişkili tutum, bireylerin bir konuya veya duruma karşı birbirine zıt düşünce ve duygular beslemeleri durumudur. Bu tutum, bir kişinin belirli bir nesne, durum ya da fikir hakkında hem olumlu hem de olumsuz duygulara sahip olması anlamına gelir. Psikolojik literatürde "bilişsel uyumsuzluk" (cognitive dissonance) teorisiyle açıklanabilen bu durum, insanların içsel huzursuzluk yaşamalarına ve tutumlarını değiştirmeye yönelik davranışlar sergilemelerine yol açabilir. Çelişkili tutumlar, bireylerin düşünsel çelişkilerinin yanı sıra duygusal ve davranışsal tepkilerinde de çelişkiler yaşamasına neden olabilir.

Çelişkili Tutumların Özellikleri

Çelişkili tutumlar, genellikle iki farklı duygusal ya da düşünsel durumda bir arada bulunma halidir. Bu durum, bireyin bir konu hakkında karmaşık bir içsel çatışma yaşamasına yol açar. Çelişkili bir tutum, kişinin belirli bir davranışı ya da olayı iki farklı açıdan değerlendirmesinden kaynaklanabilir. Örneğin, bir kişi sağlıklı yaşam biçimini savunabilirken, aynı zamanda sık sık sigara içebilir. Burada, kişinin sigara içme davranışı ile sağlıklı yaşam biçimi arasındaki çelişki, onun zihinsel ve duygusal düzeyde bir çatışma yaşamasına yol açar.

Çelişkili Tutumların Psikolojik Temelleri

Çelişkili tutumların psikolojik temelleri, bilişsel uyumsuzluk teorisi ile açıklanabilir. Bu teori, insanların birbirine zıt düşünceler veya inançlarla karşılaştıklarında rahatsızlık duyduklarını öne sürer. Bu rahatsızlık, bireylerin içsel uyum sağlamak amacıyla tutumlarında değişiklik yapmalarına, davranışlarını yeniden gözden geçirmelerine ya da dışsal etkenleri suçlamalarına yol açabilir. Örneğin, bir kişi çevreyi koruma konusunda duyarlı olduğunu belirtirken, sıklıkla plastik kullanımını tercih ediyorsa, bu tutumun uyumsuzluğu bireyin psikolojik bir gerilim yaşamasına neden olur.

Çelişkili Tutumlar ve Davranışlar Arasındaki İlişki

Çelişkili tutumlar, bireylerin davranışları üzerinde doğrudan bir etki yaratabilir. Bilişsel uyumsuzluk yaşandığında, bireyler bu çatışmayı çözmek için farklı stratejiler geliştirebilirler. Çelişkili tutumlar, bireyin davranışlarını değiştirme, tutumlarını yeniden değerlendirme veya başka kişilere durumlarını haklı çıkarmaya yönelik savunmalar geliştirme gibi çeşitli yollarla yönetilebilir. Örneğin, sağlıklı yaşam tarzını benimseyen ancak sağlıksız alışkanlıklar sergileyen bir kişi, bu çelişkiyi azaltmak için daha fazla çevresel faktörleri suçlayabilir ya da sağlıkla ilgili daha esnek bir tutum geliştirebilir.

Çelişkili Tutumların Sebepleri

Çelişkili tutumların ortaya çıkmasının birçok farklı nedeni olabilir. Bunlar arasında:

1. **Toplumsal Baskılar:** Toplumun ya da çevrenin belirli bir konuda tutum veya davranışa yönelik beklentileri, bireyde çelişkili tutumların oluşmasına yol açabilir. Örneğin, birey toplumda çevre bilinci geliştirilmesi gerektiğini savunurken, aynı zamanda çevresel zararı olan alışkanlıklar sürdürebilir.

2. **Değerler ve İnançlar:** Bireylerin sahip oldukları değerler ve inançlar, bir konuda çelişkili tutumlar sergilemelerine neden olabilir. Bir kişi, kendi inançları ve değerleri arasında kalabilir ve bu durum duygusal ve zihinsel bir çelişki yaratabilir.

3. **Kişisel Çıkarlar:** İnsanlar, bazen kişisel çıkarları doğrultusunda çelişkili tutumlar geliştirebilirler. Örneğin, bir kişi, iş yerinde daha fazla kazanç elde etmek için çevreyi koruma noktasında duyarsız bir tavır sergileyebilir, ancak kişisel değerleri doğrultusunda çevreyi koruma gerektiğini de hissedebilir.

4. **Farklı Rol ve Kimlikler:** Bireylerin birden fazla kimlik ve rol üstlenmesi de çelişkili tutumların oluşmasına yol açabilir. Kişinin aile, iş, toplum gibi farklı alanlarda üstlendiği roller, her bir rolde beklenen davranışlar arasında uyumsuzluk yaratabilir.

Çelişkili Tutumlarla Başa Çıkma Yöntemleri

Çelişkili tutumlarla başa çıkmak için bazı yöntemler geliştirilebilir:

1. **Farkındalık Oluşturma:** Bireylerin, sahip oldukları çelişkili tutumların farkında olmaları, bu tutumlarla başa çıkmanın ilk adımıdır. Farkındalık, kişinin düşünce ve davranışlarını gözden geçirmesine ve tutumlarını bilinçli olarak değerlendirmesine yardımcı olur.

2. **Bilişsel Yeniden Yapılandırma:** Bireylerin, çelişkili tutumlarını yeniden değerlendirmeleri ve zihinsel yapılarını değiştirmeleri gerekir. Bu, bireylerin daha tutarlı düşünce ve davranışlar geliştirmesine olanak sağlar.

3. **Tutum Değişikliği:** Çelişkili tutumlar zaman içinde değişebilir. Bu değişim, bireylerin yeni bilgi edinmesi, toplumsal baskıların etkisi veya kişisel deneyimlerin sonucu olabilir. Tutumların değişmesi, bireylerin daha uyumlu düşünceler geliştirmelerine yardımcı olabilir.

4. **Davranışsal Uyumluluk:** Çelişkili tutumlar bazen bireylerin davranışlarını değiştirmeleri ile çözülebilir. Örneğin, sağlıksız bir alışkanlık olan sigara içme davranışından vazgeçmek, kişinin çelişkili tutumunu hafifletebilir.

Çelişkili Tutumların Toplumsal Yansımaları

Çelişkili tutumlar sadece bireysel düzeyde değil, toplumsal düzeyde de önemli yansımalar yaratabilir. Toplumda bireylerin bu tür çelişkiler yaşaması, sosyal normlara, kültürel değer yargılarına ve toplumsal yapıya karşı bir gerilim yaratabilir. Örneğin, çevre bilincinin arttığı bir dönemde, bazı bireylerin çevreyi koruma konusunda bilinçli olmalarına rağmen, alışkanlıkları doğrultusunda çevreye zarar vermeye devam etmeleri, toplumsal bir çelişki doğurabilir. Bu tür çelişkiler, toplumsal değişim süreçlerinin ve tutum değişimlerinin ne kadar karmaşık olabileceğini gösterir.

Sonuç

Çelişkili tutumlar, bireylerin içsel çatışmalar yaşamasına ve bazen davranışlarında tutarsızlık göstermelerine neden olan önemli bir psikolojik olgudur. Bu tutumlar, bireylerin değerleri, inançları, toplumsal beklentiler ve kişisel çıkarlar gibi farklı faktörlerden etkilenebilir. Çelişkili tutumlarla başa çıkmak için bireylerin farkındalık geliştirmeleri, bilişsel yapılarını gözden geçirmeleri ve tutumlarını değiştirmeye yönelik adımlar atmaları önemlidir. Çelişkili tutumların toplumsal düzeydeki etkileri ise, toplumsal normlar ve değişim süreçlerinin karmaşıklığını gözler önüne serer.